Veel mensen zien de controller van een console als een van de belangrijkste punten voor een goede game-ervaring.

De controller van de Xbox 360 wordt door velen gezien als de beste controller die ooit is gemaakt. Alles aan deze controller voelt perfect aan, vooral de sticks en de triggers. De next-gen console van Microsoft, de Xbox One, hoort ook een nieuwe versie van de controller. Deze controller is echter voor veel gamers een teleurstelling geworden. Er wordt zelfs gezegd dat hij slechter is dan zijn voorganger.

onevsps42

Nieuwe joysticks PS4 controller

De nieuwe controller van concurrent Sony PlayStation heet de DualShock 4. De DualShock 4 heeft een indrukwekkende verbetering gemaakt ten opzichte van zijn voorgangers. Dit was eerlijk gezegd ook nodig want de DualShock 3 werd zeker niet door iedereen goed gewaardeerd.

Een van de punten waar de PS4 controller enorm op verbeterd is, zijn de joysticks. De oude sticks voelden volgens velen totaal niet prettig aan en waren veel te glad. Ook stonden ze te ver van elkaar af. Op de nieuwe PlayStation 4 controller zijn de joysticks echter perfect gekarteld en lichtelijk ‘ingedeukt’. Hierdoor liggen je vingers perfect op de sticks.

In principe zijn de nieuwe Xbox One controllers niet heel erg slecht, maar ze zijn gewoon niet zo goed als de PS4 controller. Vooral de joysticks, die vroeger juist het sterke punt waren, voelen niet altijd prettig aan.

Triggers DualShock 4 controller

De triggers (R1, R2, L1, R1) zijn erg belangrijk op een console controller. De triggers van de nieuwe PS4 controller zijn sterk verbeterd ten opzichte van de PS3 controller. Ze zijn makkelijk in te drukken en je vinger glijdt er nauwelijks vanaf. Daarnaast is de trigger erg gevoelig en kan je er zelf voor kiezen hoe ver je de trigger indrukt om een bepaald effect in een game te verkrijgen.

De triggers van de Xbox One controller zijn geen verbetering en geen verslechtering ten opzichte van de vorige Xbox controller. Het is dus wel een gemiste kans van Microsoft om deze triggers te verbeteren.

Nieuwe mogelijkheden PS4 controller

De PS4 controller heeft erg veel nieuwe features. Zo heeft de DualShock 4 een ingebouwde speaker in het midden van de controller. De Wii controller beschikte al over deze functie. Uit de speaker komen vooral omgevingsgeluiden.

Een ander revolutionaire functie van de nieuwe PlayStation 4 controller is het touch pad. Hiermee kan door de interface worden genavigeerd en kunnen games van de touchpad gebruik maken. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan om door maps te kunnen scrollen.

De Xbox One controller heeft eigenlijk geen nieuwe snufjes. Dit is een echte tegenvaller om bij een next-gen console eigenlijk ook een next-gen controller hoort. De PS4 controller is volgens ons dus zeker de superieure controller

Beste aanbieders PS4 controller

1Bol.com Dualshock 45 sterrenps4 controller klein
2Nedgame Dualshock 45 sterrenps4 controller klein
3Conrad Dualshock 44 half sterrenps4 controller klein
4Media Markt Dualshock 44 half sterrenps4 controller klein
5Otto Dualshock 44 half sterrenps4 controller klein
6Intertoys Dualshock 44 sterrenps4 controller klein
7Bart Smit Dualshock 44 sterrenps4 controller klein
8Wehkamp Dualshock 43 half sterrenps4 controller klein
9Coolblue Dualshock 43 half sterrenps4 controller klein
10Toys r Us Dualshock 43 sterrenps4 controller klein

Aanbieding van de maand